Go Bottom
  • Witaj Gość

Autor Wątek: Winiarnia "Haus des Weins"  (Przeczytany 1164 razy)

25 Lipiec, 2022, godz.18:09:40
Odpowiedź #15

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Ortega

Wcześnie dojrzewający szczep Ortega, który jest skrzyżowaniem Müller-Thurgau x Siegerrebe pochodzi z Bawarskiego Krajowego Zakładu Winiarstwa i Ogrodnictwa w Würzburgu. Nawet w gorszych latach posiada duży ciężar moszczu. Za to w ciepłych latach winogrona tracą na kwasowości rosnąć jeszcze ja winorośli. Wina Ortega, które często są na poziomie win klasy Auslese wyróżniają się delikatnym owocem i brzoskwiniowym bukietem (podobnym do bukietu szczepu Sieger). Na dzień dzisiejszy powierzchnia upraw wynosi 750 ha.

Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:10:36
Odpowiedź #16

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Gewürztraminer

Z tej bardzo aromatycznej i wyrazistej odmiany można wyprodukować zwyczajne ale i wykwintne wina. W zależności od rodzaju gleby oraz wysokości plonu wina mogą być bardziej eleganckie lub cięższe – częściowo o znacznej zawartości alkoholu. Wspólną cechą charakterystyczną dla wszystkich wariantów jest względnie łagodna kwasowość. Typowe Gewürztraminery mają, w zależności od klasy, barwę słomkowożółtą aż do złotożółtej i roztaczają, czasem silnie, czasem delikatnie, zapach, który przypomina kwitnące róże, a w tle odnajdziemy woń kwitnących akacji, fiołków, miodu, marcepana, marmolady pigwowej, gorzkiej pomarańczy czy marakui. Szlachetne wina słodkie klasy Auslese mogą leżakować  przez wiele lat.

Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:11:34
Odpowiedź #17

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Elbling

Kwasowość na poziomie rieslinga, która wybrzmiewa jednak łagodniej to coś, co jest charakterystyczne dla Elblinga. Z winogron produkuje się świeże, wyborne i raczej naturalne wina stołowe lub sekty. Jako, że 80 procent produkcji Elblinga trafia do winnic, aby nadać winom i sektom ich świeżości to wina i sekty stuprocentowo wyprodukowane z Elblinga są rarytasem. Bardzo rzadko spotykana jest mutacja Czerwony Elbling (Roter Elbling), która wbrew nazwie również jest winem białym. Od 15 lat kilku winiarzy uprawia czerwoną odmianę i produkuje z niej wina koloru łososiowego. Oczywistością jest, że w tym przypadku popyt przerasta podaż.

Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:12:13
Odpowiedź #18

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Chardonnay

Większość tych win jest wytrawna. Oprócz winifikacji w zbiornikach ze stali szlachetnej, szeroko rozpowszechnione jest także użycie beczek typu barrique. Nadaje się do tego jednakże jedynie wysokiej jakości wino. Z wariantów świeżych i owocowych produkuje się także wina musujące. Aromat melonów, owoców egzotycznych, przejrzałego agrestu bądź też nie całkiem dojrzałych jabłek jest typowy dla Chardonnay. Wina lepszej klasy mają często wysoką zawartość alkoholu i ekstraktu, są mocno zbudowane i długie. Jeżeli winifikacja przebiegała w małych beczkach dębowych, pierwotne aromaty owocowe uzupełniane są aromatami drewna.

Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:13:33
Odpowiedź #19

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Sauvignon Blanc

Tę białą odmianę najczęściej spotykamy w południowo-zachodniej Francji, gdzie była po raz pierwszy wzmiankowana w oficjalnych dokumentach w 1710 roku.

Sauvignon Blanc przez ostatnie dziesięciolecia odnosi sukcesy na całym świecie. W Niemczech uprawiany jest na ( 2018) na 1300 ha, głównie w Palatynacie, Hesji Nadreńskiej i Badenii. Niemieckie Sauvignon Blanc zaskakiwały w ostatnich latach wysokimi ocenami podczas międzynarodowych degustacji.

Niewątpliwym znakiem charakterystycznym tych win jest silny aromat traw, ziół, agrestu i zielonych owoców. Pasują świetnie do potraw z ryb i owoców morza oraz do makaranów z sosami smietanowymi.


Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:17:39
Odpowiedź #20

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Spätburgunder

Spätburgunder czy Pinot Noir jest dla win czerwonych tym, czym Riesling pod względem jakości jest dla win białych: winem odpowiadającym najbardziej wygórowanym potrzebom.

Z odmiany tej powstaje przede wszystkim wytrawne wino czerwone, częściowo także i o pewnej zawartości cukru resztkowego. Od czasu do czasu z odmiany tej powstają wina różowe a także i musujące. Jeżeli winogrona wytłoczy się zaraz po ich zebraniu, można z jasnego moszczu wyprodukować „Blanc de Noirs”, białe wino z ciemnych winogron. Wielu producentów pozostawia lepsze gatunkowo partie do dojrzewania w małych beczkach typu barrique.


Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:18:27
Odpowiedź #21

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Dornfelder

Dornfelder występuje przeważnie pod postacią wytrawnego wina czerwonego, częściowo także półwytrawnego i możemy wyróżnić dwa wiodące style winifikacji. W pierwszym wariancie podkreśla się intensywne aromaty owocowe – wiśni, jeżyny i bzu – i wino to wprowadzane jest wcześnie na rynek. I tak częściowo nowy rocznik można kupić już jako primeur. Inni winiarze stawiają na dojrzewanie wina w dużych bądź małych (barrique) beczkach dębowych, bardziej podkreślają garbniki i strukturę wina i tłumią aromaty owocowe. Przeważnie mamy do czynienia z pełnymi, aksamitnymi i harmonijnymi winami. Dornfeldera nietrudno rozpoznać po jego głębokiej, ciemnej barwie. Wina musujące czy różowe wyprodukowane z Dornfeldera są rzadkością. 

Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:19:28
Odpowiedź #22

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Portugieser

Portugieser uważany jest za nieskomplikowane, świeże i łatwe w piciu wino beczkowe. Nie zawiera zbyt wielkiej ilości garbników nadaje się do picia już na wiosnę.

Często po krótkim czasie tłoczy się moszcz gronowy i wytwarza z niego specjalne wino typu Weißherbst. Jasnoczerwona barwa sprzyja wykorzystywaniu Portugiesera do produkcji win Weißherbst. Także i wina czerwone wina uzyskiwane z Portugiesera, często o barwie jasnego rubinu, maja przeważnie niższą zawartość alkoholu niż inne wina czerwone.


Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:21:18
Odpowiedź #23

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Schwarzriesling

Schwarzriesling  jest szczególnie popularny wśród wirtemberczyków. Przy stole jest on ciekawą alternatywą dla Spätburgundera.

Trzeba przyznać, że nazwa Schwarzriesling pozwala myśleć, ze jest on powiązany z Rieslingiem. Ale jedyne, co łączy te dwa szczepy to późny okres dojrzewania i kształt owoców. Schwarzriesling pochodzi z rodziny Burgundów. Jest on mutacją Niebieskiego Spätburgundera (Blauer Spätburgunder), którą uprawia się już od wieków. Niemieckim synonimem Schwarzrieslinga jest Müllerrebe. Nazwa Müllrebe (Müller-młynarz) wzięła się od białych włosków rosnących na liściach i łodygach winorośli, które przez to wyglądają jakby był na nich mączny nalot. Francuzi mówią na ten szczep „Pinot Meunier“. Winiarze w Heilbronn i Weinsberg ulepszyli szczep i tym samym przyczynili się do jego rozprzestrzenienia.

Szczególnie w Wirtembergii, ale nie tylko tam, Schwarzriesling z litrowej butelki jest chętnie pity podczas wieczornych spotkań. Wyraźniejsze wina tego szczepu nadają się idealnie do dań z wieprzowiny lub baraniny, ale również do łagodnych serów. Często można go podawać jako alternatywę do Spätburgundera.


Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:22:03
Odpowiedź #24

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Blauer Lemberger

Lemberger trafia do konsumentów pod różnymi postaciami. Są z jednej strony lekkie wina o aromatach owocowych, a z drugiej wina czerwone o dużej zawartości garbników i ekstraktu, produkowane na bazie dojrzałych wyselekcjonowanych winogron klasy Spätlese i Auslese. Wina te najczęściej mają intensywną czarno-czerwona barwę. Ich aromat może być zarówno skromny, jak i bardziej wyrazisty, przypominający jeżyny, czereśnie, a także wiśnie, śliwki, porzeczki, agrest, bez, banany i kakao bądź też naznaczony nutami warzywnymi, takimi jak zielona fasolka czy zielona papryka. Wina te, w zależności od sposobu winifikacji, są w smaku owocowe bądź wyraźniej wskazują na obecność garbników i mają długi koniec. Dzięki odpowiedniej strukturze kwasowości, ekstraktu oraz garbników lekko cierpkawy Lemberger może być długo przechowywany. Niekiedy, jeżeli wino to dojrzewa w małych beczkach dębowych, zyskuje południowe ciepło i szyk. Część ambitnych winiarzy oraz spółdzielni winiarskich produkuje wino z Lembergera oraz Trollingera i w zależności od udziału danej odmiany nazywają ją „Lemberger z Trollingerem” bądź „Trollinger z Lembergerem”. Wyjątkowym rarytasem jest musujący Lemberger.

Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:23:55
Odpowiedź #25

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Saint Laurent

Winorośl szybko wypuszcza kwiaty (jest przez to narażona na mrozy majowe) i dojrzewa na czas. Z tego powodu pożądane jest położenie o łagodnych warunkach. Zbyt zimne regiony powodują, że kwasowość jest za wysoka. Gleby o dużej miąższości są dla Saint Laurent tak samo dobre jak wapienne. Szerokie rozstawienie winorośli pozwala zapobiegać pleśnieniu owoców. Zbiory wynoszące od 70 do 80 hl/ha stanowią przeciętna wartość. Średni ciężar moszczu wynosi 80 stopni w skali Öchsle.

Wysoki ciężar moszczu z dobrym ekstraktem i dobrą kwasowością pozwala na uzyskanie mocnych, a przy tym świeżych i owocowych win czerwonych. Ich kolor jest karminowy. W owocowych winach można wyczuć aromat owoców czarnego bzu lub dzikiej wiśni.


Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:25:05
Odpowiedź #26

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Merlot

Merlot - Miękkie i aksamitne
Odmiana ta, uprawiana w wielu krajach o tradycjach winiarskich, także i w Niemczech znalazła się w pierwszej dziesiątce odmian czerwonych..


Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:27:15
Odpowiedź #27

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Grauburgunder

Stary szczep burgundzki (jasna mutacja) niegdyś ulubiony przez cystersów, dzięki nim dotarł do Badenii już pod koniec średniowiecza. Wymaga żyznych gleb i ciepłych stanowisk na łagodnych zboczach. Winogrona dobrze dojrzewają i gromadzą sporo cukru. Szczep ten daje wina mocne i ekstraktywne, o charakterystycznym, pełnym aromacie dojrzałych brzoskwiń, karmelu i skórki chleba, zarówno wytrawne jak słodkie.

Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:28:02
Odpowiedź #28

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Baden Rivaner

Wino z obszaru Badenii. Zawartość alkoholu: 9,5 %. Wielkość butelki: 0,75 l. Opis - Ograniczona zawartość alkoholu i przyjazna słodycz z długim posmakiem sprawiają, że jest krągłe i smaczne. Kolor: Jasno zielonkawo-żółty. Powściągliwy aromat agrestu charakteryzuje uroczego Rivanera.

Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:28:47
Odpowiedź #29

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Morillon Cru

Wino z obszaru Badenii. Białe, wytrawne. Szczep: Chardonnay. Zawartość alkoholu: 12.50%. Wielkość butelki: 0,75 l. Opis - barwa jasno żόłta, aromaty owocόw egzotycznych, w smaku owoce południowe.

Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane

 


18 Maj, 2024, godz.15:58:10 Top
Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum
bratnica nowewienislawowo pytamy for-the-win anges