Go Bottom
  • Witaj Gość

Autor Wątek: Winiarnia "Haus des Weins"  (Przeczytany 1168 razy)

25 Lipiec, 2022, godz.17:21:12

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Winiarnia "Haus des Weins"

Celem owej państwowej winiarni jest propagowanie Badenii oraz badeńskiego wina oraz wszytkich trunków które powstają tutaj na naszej badeńskiej ziemi. Tu można degustować wina typowe dla obszaru Wielkiego Księstwa Badenii, oraz okolicznych krain. W ofercie winiarni są również najlepsze wina, szampany i inne trunki z całego świata.
Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.17:22:58
Odpowiedź #1

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
W typowo badeńskim stylu

Badenia z 15800 ha winnic jest trzecim co do wielkości regionem winiarskim Niemiec, rozciągającym się z północy na południe na długości około 400 km.

Wina pochodzące z Badeńskiego Szlaku Winnego są bardzo różnorodne, ale znawcy win od dawna są zgodni co do tego, że wina te są „rozpieszczane słońcem”. W konsekwencji Badenia została zaliczona do obszaru uprawy winorośli kategorii B. Dlatego też tutejsze wina muszą osiągnąć większą wagę moszczu niż w innych regionach. Umożliwiają to: odpowiednia liczba godzin słonecznych oraz chyba najcieplejsze w całych Niemczech miejsca, położone u podnóża Kaiserstuhl.

Badeński region uprawy winorośli rozciąga się od rzeki Tauber na północy aż do Jeziora Bodeńskiego na południu. Dziewięć obszarów, na jakie podzielony jest ten region, jest bardzo zróżnicowanych krajobrazowo i klimatycznie. Dzięki temu można tu wytwarzać najróżniejsze wina. Na północy regionu, na obszarze zwanym Tauberfranken, wzdłuż Badeńskiego Szlaku Winnego oraz w Kreichgau na pierwszym planie znajdują się Rivaner, Riesling oraz Schwarzriesling. W środkowej części Badenii, w Ortenau, uprawia się przede wszystkim Spätburgundery i Rieslingi, na południu, czyli w Breisgau, u stóp Kaiserstuhl oraz w Tuniberg przede wszystkim czerwone i białe szczepy burgundzkie. W rejonie Markgräflerland położonym nieopodal szwajcarskiej granicy szczególne miejsce ma specjalna odmiana Gutedel, a nad Jeziorem Bodeńskim szczególnie dobrze udają się Spätburgunder i Müller-Thurgau.

Badenia jest najważniejszym niemieckim regionem uprawy Spätburgundera. Odmiana ta cieszy się dużą popularnością we wszystkich możliwych stylach i wariantach, także jako wino różowe czy Weißherbst. Jedwabiste, wyraziste wina coraz częściej winifikowane są w małych beczkach dębowych. A jako, że Badenia ma przydomek kraju burgunda, spotykamy tu całą rodzinę burgundzkich szczepów, wyrazistego Grauburgundera, eleganckiego Weißburgundera czy filigranowego Auxerrois. „Badisch Rotgold”, czyli w dosłownym tłumaczeniu Czerwone Złoto Badenii, to nazwa różowego specjału wytwarzanego z winogron Spätburgundera i Grauburgundera. Nie tylko łagodny klimat, urokliwe miejscowości winiarskie oraz różnorodność krajobrazu przyciągają wielu gości do Badenii, na przykład na zbocza Odenwaldu czy Schwarzwaldu, czy tez nad brzegi Jeziora Bodeńskiego. Popularne wśród turystów są także takie miasta jak Heidelberg, Konstancja, Baden-Baden, Karlsruhe czy Freiburg. Zróżnicowana jest także oferta aktywnego wypoczynku, np. wycieczki rowerowe wzdłuż rzeki Tauber, spacery na wielu winnych szlakach edukacyjnych, czy też wycieczki na winnych szlakach wędrownych. Niektóre uzdrowiska, począwszy od Badenweiler aż po Baden-Baden, oferują pobyty wellness, najlepiej w połączeniu z winem. Ponad 100 lokalnych imprez związanych z winem zaprasza do wspólnej zabawy, na największych z nich możemy poznać ofertę win z całego regionu, inne odbywają się w historycznej scenerii a nawet kultywuje się na nich średniowieczne tradycje. Również ponad 50 badeńskich spółdzielni winiarskich zaprasza regularnie na dni otwarte danej piwnicy. Najlepszy przegląd aktualnej oferty win z piwnic badeńskich oferują zawsze odbywające się w maju Badeńskie Targi Wina w Offenburgu, a najstarszy doroczny jarmark winny odbywa się, tak jak już w XIX wieku, w kwietniu w Müllheim w rejonie Markgräflerland.


Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.17:24:59
Odpowiedź #2

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Badenia w skrócie

Położenie geograficzne: Region rozciąga się od Jeziora Bodeńskiego, wzdłuż nizin górnego biegu Renu, przebiega przez Badeński Szlak Winny i wzgórza Kraichgau aż do subregionu Tauberfranken.

Klimat: Słoneczny i ciepły, u stóp szczytu Kaiserstuhl najcieplejszy region Niemiec .

Gleby: Żwiry morenowe w okolicach Jeziora Bodeńskiego, gleby wapienne, gliniaste i marglowe, wilkie pokrywy lessowe,  gleby wulkaniczne u podnóża Kaiserstuhl i w regionie Markgräflerland, wapienie muszlowe i podłoże triasowe w Kraichgau i Taubergrund.

Powierzchnia uprawy: Około 15800 ha, 9 obszarów, 16 rejonów, 306 winnic.

Odmiany: Spätburgunder, Müller-Thurgau, Grauburgunder, Riesling, Gutedel, Weißburgunder, Silvaner, Traminer.

Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.17:35:14
Odpowiedź #3

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Szczepy Winorośli

Najbardziej rozpowszechnionym w uprawie szczepem w Badenii są Riesling oraz Müller-Thurgau oraz także Sauvignon Blanc. Rozpowszechnione one są na całym świecie oraz w całych Niemczech szczególnie w rejonie Badenii. W Niemczech uprawia się prawie 140 odmian, ale jedynie około dwóch tuzinów odmian ma poważne znaczenie rynkowe, przede wszystkim Riesling oraz Müller-Thurgau zwany również Rivanerem. Zajmują one ponad jedną trzecią ze 100 tysięcy hektarów winnic.

Niemieckie obszary uprawy winorośli rozciągają się od Łaby aż do Jeziora Bodeńskiego, produkuje się na nich w 64 procentach wino białe a w 36 procentach wino czerwone. Są regiony, takie jak obszar Mosel-Saar-Ruwer, gdzie uprawia się prawie wyłącznie winogrona białe. Położone na południu regiony, takie jak np. Wirtembergia czy Badenia, mogą pochwalić się znaczącą tradycją produkcji wina czerwonego, natomiast położony na północy region Ahr, w którym winiarze tradycyjnie zajmują się produkcja wina czerwonego należy do wyjątków.

Moda na czerwone odmiany jest obecna we wszystkich regionach winiarskich. Najwięcej wina czerwonego produkuje się obecnie w dwóch największych niemieckich regionach winiarskich, w Hesji Nadreńskiej i w Palatynacie. Można zauważyć także i inne tendencje – producenci skłaniają się ku szczepom burgundzkim, a odmiany klasyczne przeżywają renesans. I tak na czele odmian czerwonych stoi Spätburgunder. Odmiany klasyczne, takie jak Portugieser, Schwarzriesling, Lemberger czy Saint Laurent nadal odgrywają znaczącą rolę. Na dobre zagościły w winnicach także i nowsze odmiany, jak Dornfelder czy Regent.
Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.17:52:21
Odpowiedź #4

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Riesling

Riesling jest odmianą powoli dojrzewającą, której charakterystycznym elementem jest owocowa kwasowość. Dlatego też można go uprawiać w regionach północnych, gdzie może w pełni dojrzeć w późnym jesiennym słońcu. Ma najwyższe wymagania co do położenia (energia), ale skromne wymagania glebowe. W zależności od miejsca (rodzaju podłoża i mikroklimatu) może dać zróżnicowane wina. Optymalne warunki dla Rieslinga znajdziemy na winnicach położonych na kumulujących ciepło kamienistych stokach usytuowanych wzdłuż dolin rzecznych.

Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.17:55:52
Odpowiedź #5

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Müller-Thurgau (Rivaner)

Odmiana ta dojrzewa wcześnie i daje wina łatwe w piciu, czasem kwiatowe o delikatnie owocowym aromacie muszkatołowym. Kwasowość jest raczej łagodna, w przypadku win pochodzących z północy jest nieco wyraźniej podkreślona. Winifikacja przeprowadzana jest przeważnie w zbiornikach ze stali szlachetnej, w których łatwo można zatrzymać świeżość i typowy dla odmiany aromat. Najczęściej spotykamy jakościowe wina wytrawne bądź z zawartością cukru resztkowego. Müller-Thurgau, z nielicznymi wyjątkami, nie jest winem, które można długo leżakować i najlepiej smakuje w pierwszych latach po zbiorze. Czasami możemy znaleźć wina produkowane techniką „sur lie”, które aż do momentu butelkowania dojrzewały na drobnym osadzie drożdżowym.

Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.17:58:11
Odpowiedź #6

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Grüner Silvaner

Silvaner ma wyższe wymagania względem gleby niż Riesling. Nie zadowoli się on suchym czy kamienistym podłożem. Silvaner jest wrażliwy na mrozy zimowe, które często są troską frankońskich winiarzy. Może on dostarczyć wysokich plonów, nadających się do produkcji nieskomplikowanych win na co dzień czy też win eksportowych jak Liebfraumilch. Z drugiej strony, przy odpowiednim ograniczeniu plonu, może on dać wina z wyróżnikiem dobrej i najwyższej jakości. Wina klasy Beerenauslese i Trockenbeerenauslese zdobywają poważne nagrody w klasyfikacji DLG (Niemieckiego Towarzystwa Rolniczego).

Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.17:59:34
Odpowiedź #7

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Kerner

"Młodszy krewny Rieslinga“ jest dostępny we wszystkich wariantach jakościowych. I tak możemy znaleźć zarówno silne wino beczkowe jak i wina klasy Spätlese, częściowo również wina musujące.

Kerner występuje we wszystkich klasach jakości aż do Auslese. Można go znaleźć w postaci małych win (Schoppenwein), Spätlese i częściowo Sektów (z reguły wytrawne). Kolorystycznie Kerner oscyluje między jasnożółtym i słomkowożółtym. Bukiet jest trochę bardziej aromatyczny niż w przypadku rieslinga, jest kwaskowaty i owocowy (gruszka, konfitura pomarańczowa, zielone jabłko, porzeczka, morela) czasami z lekką nutą gałki muszkatołowej.


Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:02:45
Odpowiedź #8

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Weißburgunder

Z eleganckiego Weißburgundera produkuje się wina wytrawne, o świeżej kwasowości i delikatnie wyczuwalnych nutach owocowych, które są doskonałymi winami do posiłków, ale sprawdzają się także jako lekkie wina letnie.

Wymogi Weißburgundera co do warunków glebowych i klimatycznych wskazują na pokrewieństwo ze Spätburgunderem. A wymagania te są wysokie: Weißburgunder lubi ciepłe, głębokie i mocne gleby a także nasłonecznione i suche winnice o ciepłym położeniu. Odmiana ta nie sprawia problemów w uprawie a dzięki długiemu okresowi dojrzewania może osiągać wysoką wagę moszczu.


Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:03:51
Odpowiedź #9

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Grauburgunder

Grauburgundery często winifikowane są w zbiornikach ze stali szlachetnej, w dużych beczkach drewnianych, ale także i w małych beczkach typu barrique z zastosowaniem fermentacji malolaktycznej. Grauburgundery to przeważnie wina wytrawne, średnio zbudowane i o podkreślonej kwasowości, podczas gdy Ruländer daje często treściwe wina o wyraźnej słodyczy. W zależności od metody winifikacji oraz od klasy, wina maja barwę bladożółtą, złocisto-żółtą aż do bursztynowej. Z Grauburgunderami kojarzone są przeważnie aromaty zielonych orzechów, migdałów, świeżego masła a także aromaty owocowe – gruszki, owoców suszonych oraz rodzynek, ananasa i owoców cytrusowych. Oprócz tego występują także nuty warzywne przypominające zielona fasolkę czy świeżą paprykę.

Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:04:34
Odpowiedź #10

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Bacchus

Bacchus został wyhodowany ze szczepów (Silvaner x Riesling) x Müller-Thurgau przez Państwowy Instytut Hodowli Winorośli w Siebeldingen (Bundesforschungsanstalt für Rebenzüchtung).

Szczep ten może dawać większe zbiory niż szczepy o podobnym ciężarze moszczu. W Niemczech Bacchusa najczęściej można spotkać w Hesji Nadreńskiej, Palatynacie, Frankonii i Nahe. W sumie powierzchnia upraw wynosi blisko 2.300 ha. Te jasnożółte wina najczęściej występują w wariantach od lekkich do średnio ciężkich. Dojrzałe wina są bogate w ekstrakt, owocowe, o indywidualnym bukiecie przypominającym niekiedy odmianę Scheurebe. Wina o dużym ciężarze moszczu i dostatecznej kwasowości mogą przypominać rieslingi i wydzielać woń z dyskretną nutą gałki muszkatołowej (czasami trochę przypomina kminek).


Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:06:36
Odpowiedź #11

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Scheurebe

Wina Scheurebe występujące prawie tylko jako wina jakościowe z wyróżnikiem i są z reguły półsłodkie lub słodkie. W zależności od jakości kolor wina jest bladożółty, słomkowożółty lub intensywnie złotożółty. Delikatne wina klasy Kabinett oraz średnio ciężkie Spätlese wyróżniają się bogatym bukietem i harmonicznym połączeniem pobudzającej kwasowości z owocową słodyczą. Bukiet często przypomina porzeczkę, rzadziej mango, mandarynkę, limonkę, brzoskwinię, a bardzo rzadko dojrzałą gruszkę. Słodkie wina wyróżniają się długą trwałością, a po wielu latach leżakowania wytwarzają aromat brzoskwini lub róży.

Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:07:27
Odpowiedź #12

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Gutedel

Wino to jest szczególnie intrygujące ze względu na swój raczej neutralny smak. Za to wyczuć można dany terroir, glebę, mikroklimat i położenie winnicy. Większość winogron Gutedel przerabiana jest na lekkie i wyborne wina. Chociaż zdarzają się również wina z wyznacznikiem jakości i wina wytrawne, które dzięki biologicznemu rozkładowi kwasów zyskują na łagodności. Wina Gutedel są uznawane za bardzo przyjemne w konsumpcji.

Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:08:25
Odpowiedź #13

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Faberrebe

Ten szybko dojrzewający i wykazujący duży ciężar moszczu szczep pochodzi z Krajowego Zakładu Uprawy Winorośli w Alzey (Landesanstalt für Rebenzüchtung) i jest skrzyżowaniem Weißer Burgunder x Müller-Thurgau. Wina z tego szczepu wykazują z reguły wyższą kwasowość niż wina Müller-Thurgau czy Silvaner. Dobrze zrobione wina Faberrebe są świeże, owocowe i eleganckie, z wystarczającą ilością ekstraktu i nutą gałki muszkatołowej. Szczep uprawia się głównie w Hesji Nadreńskiej. Obecnie powierzchnia upraw wynosi tylko 850 ha.

Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane
25 Lipiec, 2022, godz.18:09:04
Odpowiedź #14

Friedrich von Baden

  • Jego Wielkoksiążęca Mość
  • Wiadomości: 1507
    • Zobacz profil
Huxelrebe

Szczep Huxelrebe, który jest skrzyżowaniem Weißer Gutedel x Courtillier musqué pochodzi z Krajowego Zakładu Uprawy Winorośli w Alzey (Landesanstalt für Rebenzüchtung ). Przy odpowiednim docinaniu szczep może przynosić rekordowe zbiory. Jeśli jest odpowiednio uprawiany daje zachwycające wina (szlachetne, eleganckie, charakterne, dojrzałe, o lekkiej nucie gałki muszkatołowej) w klasie win jakościowych z wyróżnikiem. Nadaje się dobrze do leżakowania. Huxelrebe występuje głównie w Hesji Nadreńskiej i Palatynacie. Powierzchnia upraw wynosi 775 ha.

Friedrich I. Großherzog von Baden,
Herzog von Zähringen, Herzog in Schwaben, Fürst zu Fürstenberg, Fürst zu Leiningen, Fürst zu Bonndorf,
Markgraf von Baden-Durlach und Hochberg, Pfalzgraf bei Rhein, Landgraf im Breisgau, zu Sausenberg und in der Ortenau usw.

Zapisane

 


18 Maj, 2024, godz.19:51:00 Top
Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum
wojownicy-nocy serwerszybcyiwsciekli tarot pytamy nowewienislawowo